İzolasyon Nedir?

İzolasyon - Çatı Onarım ve Bakım İşleri, Isı Yalıtım Malzemeleri, Çatı İzolasyon Malzemesi ve İzolasyon Fiyatları hakkında bilgiler.

İzolasyon Nedir?
İzolasyon Nedir?

İzolasyon: Yapılarınızda inşaat sırasında ve sonrasında planladığınız izolasyon uygulamalarının gerçekleştirilmesinde karşılaştığınız zorlukları endüstriyel dağcılık yöntemleri ile aşmak oldukça kolay olacaktır. Pek çok amaç için uygulanan ve yaşam alanlarında hayatımızı daha kolaylaştıran, her yapının ömrünü ve verimliliğini artıran bu uygulamaları, işlerini kusursuzca sürdüren endüstriyel dağcılarla gerçekleştirebilirsiniz.

Bina ve yapıların ömrünü uzatıp kalitesini artırmak için dış etkilere karşı binayı korumak adına yapılan tüm önlemlere izolasyon denir. Binaların dış cepheleri izolasyon sayesinde yağmur, kar, fırtına, soğuk ve sıcaktan korunur. İçerdeki sıcağı muhafaza ederek konfor sunar. İzolasyon sayesinde ses yalıtımı da sağlanarak fazla seslerin işitilmesini önler.

Binanın her kısmına yapılabilmektedir. İzolasyon yaptırmak birçok fayda sağlar. Elektrik, doğalgaz, su faturalarında daha düşük fiyat görülür. İzolasyon için yalıtımda diyebiliriz. Çoğunlukla izolasyon malzemelerini yurt dışından alıyor olsak da ülkemizde de malzemeler üretilmektedir. Yalıtım malzemeleri daha çok kullanılmaktadır. Bir diğer ismi de mantolamadır. Binalarda izolasyon olması özellikle kış ayları için çok faydalıdır. Çok soğuğun bina içerisine girmesini önler.

Binalarda hava koşullarından dolayı etkilenen olumsuz sorunları azaltmak ve korunmak için izolasyon önemlidir. Amacı daha konforlu yaşam yeri sağlamaktır. Isı izolasyonu ile yapıların ısı yayma işleri düzenlenir. Böylece ev ya da binaların her yerini eşit şekilde ısınmasını ya da soğumasını sağlamaktadır. Bina içerisinde yaz aylarında serin havayı muhafaza eder, kış aylarında sıcak havayı muhafaza eder.

İzolasyon Malzemeleri Nedir?

En çok ısı izolasyonunda bu tarz malzemeler kullanırız.

  • Cam yünü: Camın lif haline getirilmiş halidir.
  • Taş yünü: Kireç taşı gibi mineralden elde edilir.
  • Genleştirilmiş polistren: Sert köpüktür.
  • Extrüde polistren: Sert köpüğün banttan çıkarılarak elde edilen halidir.
  • Poliüretan köpük: iki kimyasal maddenin karışımı ve hava yardımıyla köpürüp sertleşmesinden elde edilen köpük.
  • Fenol köpük: Şişirici ve sertleştirici maddelerle elde edilir.
  • Cam köpük: Basınca dayanıklı malzemedir.
  • Isı yalıtım sıvası

İzolasyon Malzemesi

İzolasyon malzemeleri yapılacak olan izolasyon çeşidine göre farklılık gösterir. Çatı izolasyonunda kullanılan malzeme farklı olur, teras için farklı, balkon için farklı, dış cephe veya iç cephe için kullanılacak malzemeler farklılık gösterir. Farklılık gösterdiği kadar bazı malzemeleri de aynıdır.

Bu şekilde kullanılan malzemeler taneli yapı, lifli yapı, hücreli yapı, reflektif yapı ve ısı yalıtım malzemesi olarak ayrılır. Hepsi farklı alanların izolasyonunda kullanılmaktadır. Her izolasyon çeşidinin malzemeleri ve kalitesi de farklıdır. En kaliteli malzemeyi kullanmak her zaman daha sağlam sonuç elde etmemizi sağlar. Taneli yapı; tanecikli yapıya sahip olduğu için hava boşluğu bulunur. Tanecikler düzensiz olduğu içinde hava hareketi az ve ısı transferi düşüktür. Lifli yapı; yoğunlukları azdır. Hücreli yapı; boşluklar vardır bu yüzden köpükle doldurulur.

Isı İzolasyon Dayanıklı mıdır?

Su ve neme karşı dayanıklı olması, alev geçirmemesi, basınca dayanıklılık, ısı tutması, çevreye zararı olmamalı, maliyeti düşük olması gibi özellikleri bulunmaktadır. Malzeme tercih ederken en iyi malzemeyi seçmek gerekir. Kaliteli olmalı ki dayanıklılık süreside o kadar çok olsun. Malzeme ne kadar sağlam olursa dayanıklılığı o kadar artacaktır. Dıştan gelen zararlara karşı daha dirençli olacaktır. Ne kadar kaliteli malzeme o kadar iyi izolasyon işlemi demektir. Konfor ve sağlık için her zaman en iyisi olmalıdır. Firmamız her zaman en kaliteli ve dayanıklı malzemeleri tercih ederek size güvenle hizmet sunmaktadır.

İzolasyon Fiyatları

İzolasyon fiyatları izolasyon yapılacak binaların yalıtım ihtiyacı durumuna göre değişecektir. Kullanılan malzemeler de fiyatları etkilemektedir. Duvar izolasyonunda, çatı, zemin, cephe gibi kısımlarda fiyatlarda değişmektedir. Maliyette en önemli olan işçiliktir. Yaklaşık olarak fiyatın %60 işçiliktir. Malzemeler %30’luk kısmı ise kullanılan makinalar için fiyattır. İzolasyon işlemi kolay görünüyor olsa da zor bir işlemdir. İşçi emeği çok fazla olan bir işlemdir. Bu yüzden fiyatlarda da işçilik en önemli etkendir. Firmamız uygun fiyatlarla hizmet vermektedir.

İzolasyon fiyatını yapılacak mekânın bulunduğu konum, malzemenin türü gibi nedenlerden etkiler. Kalite arttıkça fiyatta artmaktadır. İzolasyon işlemlerinizin daha kaliteli, sağlam ve dayanıklı olması için maddi kısmı çok düşünmemeliyiz. Firmamızda her bütçeye uygun şekilde izolasyon işlemi yapmaktadır. Taksitli ya da peşin fiyatlarımızda değişmektedir.

İzolasyon Nasıl Yapılır?

İzolasyon yapılırken dış cephe için yardım alınabilir. İç cephe izolasyonu dış cepheye göre daha kolaydır. Ev izolasyonunda yalıtım malzemesi ile duvar arasına boşluk oluşmaması için duruma göre köpük koyulur. Bir gün boyunca kuruduktan sonra sıralı şekilde sıva, astar, boya ve duvar kâğıdı uygulanır.

Isı izolasyonu yaparken malzemeler belirlenir. Kabarma olan yerler onarılır. Su basman profiller yerleştirilir. Daha sonra plakalar yerleştirilir. İyice yapıştırılır. Dübeller sabitleme işidir. Sonra sıva ve boya yapılır.

İzolasyon yapımı süresi 1-4 hafta arasında değişmektedir. Ama bu süre çalışacak kişi sayısına göre de değişmektedir. İzolasyon işlemi sırasında tüm işler sırayla ve özenle yapılır. En ufak bir hata da verimli sonuç alınamaz ya da tekrar baştan düzeltilmesi yeniden yapılması gerekir.

İzolasyon sayesinde ülkemizde Üç milyon dolar tasarruf olacağı tespit edilmiştir. Isı izolasyonu ile daha az yakıt kullanılacağı için atmosfere yayılan karbondioksit gibi zararlı gaz yayılımı azalacaktır. Böylece insanların soluduğu hava daha temiz olacaktır. Sağlığımıza daha az zarar verecektir. Bir döngü gibi düşünebiliriz. Ne kadar çok kullanırsak o kadar çok zararı oluyor yakıtların ne kadar az kullanırsak zararı da azalmış oluyor.

Isı izolasyonu yapılırken ısı kaybeden yüzeyler doğru şekilde tespit edilmeli ve işlem oraya uygulanmalıdır. Özellikle soğuk havalarda ev halkının sağlığına dikkat edilir. Doğal gaz ve fosil yakıt kullanımını azaltmak içinde izolasyon uygulamak önemlidir.

Yalıtım İhtiyacının Nedeni?

  • Enerji verimi çoğalacak ve maddi açıdan tasarruf sağlanır.
  • Yalıtımın korunması için, fazladan bir güç ve maddiyata gerek yoktur, uzun sürelidir ve çoğunlukla bakım gerektirmez.
  • Konforunuzu artırır. Bina çevresinde, sıcaklık dağılımı daha eşit şekilde olur.
  • Yalıtım, dışardan gelen gürültüyü hapsettiği için, ses yalıtımı avantajı da sağlar.
  • Yalıtım sayesinde ısınma amacı ile yakılan yakıttan çevreye zararlı olan atık gaz geçişi azalmış olur. Doğa kirliliği de bu şekilde en aza inmiş olacaktır.
  • Kış ayları ülkemizde bir hayli soğuk geçtiği için izolasyonlu evler daha çok tercih edilir. Çünkü kışın soğuğu içeriye daha az geçirmesi için daha sıcak olmak için müşterilerin en önemli tercihleri arasında yer alır. Bu yüzden izolasyona çok fazla ihtiyaç duyarız.
  • Isı yalıtım levhalarında aranan en önemli özellikler; ısı iletim kat sayımı, nefes alabilmesi, su emmesi, boyutu, yangın derecesi gibi özellikler aranır.

İzolasyon Yaparken Yapılacak İşler Nelerdir?

Uygulama yapılacak kısım temizlenir. Yatayda düzgün olması için zemin alt kotuna profiller koyulur. Isı yalıtım levhaları 5 kenardan yapıştırarak sabitlenir. Levhalar ağırlığı bozmadan yapıştırılmalıdır ve yapıştırdıktan sonra levhalardan çıkan artan harçlar temizlenir. Ardından dübeller her metre karede 6 tane olarak yapılır. Kenarlara 1, ortaya 2 tane sıva fileleri tamamı sıva ile kaplanacak şekilde sıvanır. Pencere kenarı gibi köşe noktalarına köşe profilleri koyulmalıdır.

Bu şekilde darbelere karşı güç artar ve sıva filesi sabit olur. İkinci kez sıva, file üstünde düzgün yüzey oluşacak şekilde uygulanır. Son olarak akrilik esaslı bir kaplama ile dış cephe kaplaması bitirilir. İşlem sırasına dikkat etmek çok önemlidir. Çünkü izolasyonun daha verimli olması için tüm işlerin belli zamanda yapılması birbirini tamamlaması gerekir. Eksik ya da yanlış yapılan işlemde izolasyonun verimliliği düşer. İşlemin tekrarı gerekir. O yüzden izolasyon yaparken yapılacak işlemler ve sırası çok önemlidir.

İzolasyon Önlemleri Nedir?

İzolasyon olmayan binalarda ısı kaybı olduğu için ısıtma ve soğutma fiyatları yükselir. Duvarlarda küflenme, kararma, boya dökülmeleri gibi birçok sorun oluşabilir. Sağlık sorunlarına da neden olabilir. Bu nedenleri önleyebilmek için zamanında izolasyon yaptırmak, önlem almak çok önemlidir. Binalarımızın tüm gerekli bakımını izolasyonunu yaptırarak bu durumları hem önleriz hem de daha geç bu sorunlarla karşılaşırız. Böylece binalarımız daha uzun ömürlü olur.

İzolasyonuz binalar daha çabuk soğuduğu ve soğuğu çektiği için sağlığımızda tehdit eder. Birçok hastalıklara sebep olabilir. İzolasyonu binanın ilk temelinde yaptırmak daha uygun ve etkili olacaktır. Binalara sonradan yaptırılan izolasyonlarda daha çok uğraş gerektirir ve ek masraflar oluşmasına da neden olabilmektedir. Çalışanların işlem yaparken dikkatli çalışmaları da çok önemlidir. Yapılan küçük bir hata izolasyonun etkisini azaltır, yapılan işlemler boşa gider. İşi iyi bilen tecrübeli ve işini severek yapan çalışanlar tercih etmek önemlidir.

İzolasyon Nedir Kısaca?

İzolasyon yapılan binalarda faturalarımızda bize karşı kâr olarak dönecektir. Binayı dış olumsuzluklara karşı koruyacaktır. İstenmeyen koku, küflenme, rutubet gibi sorunları önleyecektir. Kışları daha sıcak yazları serin olmasını sağlayacaktır. Havuz ve balkonlara izolasyon yapılmaktadır. Su kaçaklarını önlemek için kullanılır. Balkonlarda izolasyon yapılması betonlardaki çürümeleri önleyecek balkonlarımızın yıkılması gibi durumları en az riske indirecektir. Binalar ne kadar sağlam olsa da zamanla hasar görmektedir. Binalarda sızan sular hem kokmaktadır hem de rutubet oluşturur. İzolasyon yaptırmak bu durumu önleyecektir. Firmamız kullandığı malzemeler kaliteli olması da katkı sağlayacaktır.

İzolasyon sayesinde binalarımızın hem kalitesi artacak hem de görünüşü güzel olacaktır. Rutubet ve nemi önleyeceği için sağlık sorunu yaşamamızı engelleyecektir. Çünkü rutubet ve nem astım hastalığı gibi birçok hastalığa neden olabiliyor. Hastalıklardan korunmak sağlıklı yaşam için izolasyonu yapılmış evleri tercih etmek her zaman daha ön plandadır.

Isı izolasyonu kullandığımız zaman aylık yakıt tüketimimiz 200 ise bu durum 100 birime düşecektir. Yarı yarıya kâr sağlanır. Enerji tasarrufu sağlar. Atık gazların azalmasıyla çevre kirliliği azalır. Bu izolasyon sistemi yapılmadan önce binada bulunan klimalar, antenler, çanaklar ve demirler sökmek gerekir. Çünkü amaç boşluk olmadan her yerin kaplanmasıdır.

İnsanların ailelerin kendini en güvenli hissettiği yer evleridir. Ev satın alırken de kalite ve izolasyonuna da dikkat ederler. Çünkü evler me kadar korunuyorsa o kadar sağlam olacaktır. Daha çok ısınacak ve yakıt fiyatından daha çok kâr olacaktır. Binalardaki oda sıcaklıkları yüksek olacaktır. Yaz aylarında ise daha serin olacaktır. Yaz ve kış aylarında tam tersi bir görev üstlenmektedir. Yalıtım işlemi hem sağlığımız için hem de maddiyat açısından fayda sağlar. Kış aylarında soğuk hava sıcak havaya doğru akış sağlar. Bu durumda izolasyon devreye girer. Isı kaybını önleyeceği içinde maddi açıdan da fayda sağlar.

Dış Cephe İzolasyon

1 Ocak 2011 yılında yürürlüğe giren karar ile dış cephe izolasyonu zorunlu hale getirilmiştir. Binalarımızın dış cephelerini izolasyon yaparak dış etkenlerden koruma yöntemidir. Binaların boyalarının sağlam durmasına fayda eder, kararmaları önler. Binaların dış görünüşü daha güzel olur. Bunun gibi Birçok faydası vardır:

  • Isı kaybını azaltarak %50 civarında enerji tasarrufu yapar.
  • Binaların onarım masraflarını azaltır.
  • Kışın çok soğuktan yazın çok sıcak önlenir.
  • Binaların görünümüne farklılık katar.
  • Hızlı yapılan bir işlemdir.
  • Çevre korunmasında faydası vardır.
  • Maliyet açısından uygundur.

İç Cephe İzolasyonu

İç cephe izolasyonu ile daha az ısı tasarrufu yapılmış olur. Duvarlar ısı yalıtım levha ile kaplanarak boyanır ve istenilen estetik görüntü en son oluşturulur. İç cephe ısı yalıtımı çok fazla tavsiye edilmez çünkü; tam ısı yalıtımı sağlamaz, binanın dışını korumadığı için dış zararı önleyemez, kombi ya da klima kapatılmasıyla oda sıcaklığı çok çabuk azalır. Çok tercih edilen bir yöntem değildir bu yüzden daha çok dış cephe izolasyonu tercih edilir. Ama tabi ki iç cephe izolasyonunun da az da olsa faydası bulunmaktadır.

İzolasyon Çeşitleri Nelerdir?

Su izolasyonu: Binalarda suyun ya da nemin zararını önlemek için yapılır. Bina temeline, çatılara uygulanabilir.

Ses yalıtımı: Gürültünün etkilerini azaltmak için kullanılır. Ev içinde odalardaki sesin birbirine gidip gelmesini ya da alt kat üst katların seslerinin duyulmasını ve dışardan gelen seslerin daha az bir şekilde duyulmasını sağlar.

Tesisat izolasyonu: Isıtma ve soğutma işlemi için yapılan izolasyondur. Böylece yazın içerdeki serin havayı muhafaza eder, kışın dışarıdaki soğuk havanın içeri girmesini önler.

Yangın izolasyonu: Yangından en az zararla kurtulmak için yapılan işlemdir. Yangını kesin önler diyemiyoruz ama en az zararla kurtulmaya yardımcı olur. İzolasyonun bu şekilde birçok çeşidi vardır. Binalarımızın birçok kısmında kullanarak yarar sağlarız.

Çatı, duvar ve zemin yalıtımı için ısı yalıtım levhaları kullanılarak yapılır. Bunlar için farklı izolasyon malzemeleri farklı izolasyon yöntemi de gerektirir. Düz çatılar için farklı izolasyon sistemi uygulanır. Pencere ve kapı izolasyonu da çok önemlidir. Binanın ısınıp soğumasında etkisi çoktur. Kaliteli kapı ve pencereler eski kapı ver pencerelere göre daha konforludur. Ne kadar izolasyon önlemi alırsak demek ki o kadar çok faydası olacaktır. Her izolasyon çeşidinin farklı görev ve önemi bulunmaktadır.

Sismik İzolasyon
Zemin ile yapı arasındaki etkiyi azaltarak üst yapıyı zemin hareketlerinden ayırmak için kullanılır. Deprem yalıtımı olarak da bilinir. En önemli amacı deprem kuvvetini etkisini azaltmaktır.

Isı Köprüsü Nedir?
Türkiye ‘de de kullanımı bir hayli fazla olan betonarme yapıdır. Deprem riski fazla olan yerlerdeki binalarda kolonlardan olan taşıyıcılar çok önemlidir. Dik şekilde olan ısı alışverişi döşemelerde döşemeye paralel olarak sıcaklıktan dolayı ilave ısı transferi olur. Bu duruma ısı köprüsü denir. Binalardaki enerji kayıplarının en önemli sebeplerindendir. Isıyı çok az yalıtan kısımdır. Isı köprüsünün yüzey sıcaklığı azalır ve yoğuşma oluşur. Bu kısımlarda küflenme ve rutubet oluşur. Yazları ise ısının daha çok olduğu kısımdır. Isı kaybı, yoğuma, küflenme, hasar, konfor sıkıntısı gibi durumlara neden olmaktadır.

Zorunlu İzolasyon Süresi

Yapılan ısı izolasyonu ile yakıt tasarrufu ile yapılan izolasyon maliyeti yaklaşık 3 yıl içinde karşılanmaktadır. Dört mevsim uygulanabilmektedir. İzolasyon yapılırken kaliteli ve profesyonel bir ekiple yapılmalıdır. Yapılırken en küçük bir hatadan dolayı iyi bir sonuç elde edilmez. Malzeme ve masraflar boşa gider.

İyi bir ekip tarafından yapılması işin özenle yapılmasını sağlar, daha kaliteli ve dayanıklı olur. Sağlığımızı ve konforumuzu düşünüyorsak eğer izolasyon yaptırmanın ne kadar önemli olduğunu görmekteyiz.

Firmamızda yıllardır tecrübeleriyle iyi bir hizmet sunmaktadır. İzolasyon işlemi sürecini en kısa zamanda en kaliteli ve güvenli şekilde yaparak sizlerin memnuniyetini sağlamak için uğraşmaktadır. Daha detaylı bilgi için firmamızla iletişime geçerek bilgi edinebilirsiniz.